čtvrtek 25. června 2020

Přízrak domu Carrowů - Recenze

PŘÍZRAK DOMU CARROWŮ
(Darcy Coates)


První kniha od této autory Duch domu Ashburnů je přečtená a recenze sepsaná. A teď jsem se vrhla na její další knihu Přízraky domu Carrowů a tady máte moji recenzi na tuto knihu. :)

Anotace:

Remy pracuje jako průvodkyně v Carrow, nejstrašidelnějším domě v okolí. Po jedné z prohlídek ji jeden z účastníků sdělí, že by rád v domě spolu s dalšími nadšenci zorganizoval dvoutýdenní pobyt.
Remy souhlasí a doufá, že během něj spatří některé z nadpřirozených jevů, které místo proslavily.
Zpočátku se zdí být vše normální. Potom ale propukne bouřka, odřízne je od okolního světa a začnou se dít podivné věci. Dveře se samy otevírají, seance se začnou zvrtávat, tapetou prosakuje červená tekutina a náměsíčné médium se v noci potuluje chodbami...
Když jeden z hostů za podivných okolností zemře, Remy je donucena uvažovat o možnosti, že duch původního majitele domu, zvráceného sériového vraha, tu stále bloudí chodbami.

Recenze:

Mladá průvodkyně Remy vyhlíží příjíždějící minibus s osmi turisty, kteří si zaplatili večerní procházku po domu Carrowů, kde straší. Remy všem řekla pravidla, která si stanovili majitelé domu Carrow, když povolili, že se v tom domě můžou konat večerní prohlídky. Všichni přikývnou, že rozumí pravidlům a prohlídka může začít.
Nejprve si projdou část přízemí a poté pokoj číslo osm. Dům byl něco jako hospic, který založil doktor s manželkou. Po první požáru, kdy majitelé dostali pojistku udělali z hospicu hotel. Po šesti letech došlo k dalšímu požáru. A když se hotel znovu otevřel, tak manželka majitele byla po smrti. Jenže později se zjistilo, že pravděpodobně po smrti byl i majitel a zahradník se vydával za toho majitele, protože mu byl hodně povědomý. Jen o něco vyšší a hubenější, ale nikdo si toho nevšiml. A ten zahradník už kdysi byl obviněn z vraždy své třetí manželky, ale kvůli nedostatku důkazů byl mimo podezření. A za jeho vlády v hotelu zmizelo dost lidí. Uvádí se, že okolo šedesáti. Po pokoji číslo osm, prohlídka dál pokračuje.
Jdou do pokoje devatenáct, na stejném patře jako pokoj číslo osm. Jde o pokoj, ze kterého byla zabita jedna žena se služebnou. A záhada byla taková, že když falešný majitel nechal do pokoje dát nové zrcadlo, protože to původní bylo prasklé, tak po dvou nocí to zrcadlo znovu prdlo, aniž by to v tom pokoji někdo byl. Znovu zrcadlo nechal vyměnit. Po pár dnech hosté, co byli v tom pokoji ubytovaní, vzbudili v noci půlku hotelu, protože slyšeli pláč a zrcadlo prdlo vejpůl. Poté se Remy uchazečů zeptala, jestli má zhasnout a všichni budou zticha, jestli něco neuslyší. Všichni souhlasí a Remy tak učiní. Po necelé minutě všichni slyší, hluk, jak o sebe dřou dvě skla nebo něco podobného. Po tomto pokoji, pokračují dál. Ale Remy slíbila, že zhasínat už nebude.
Po skoro tří hodinové prohlídce se šli podívat do sklepa, kde se skladovalo víno a suché suroviny, jako těstoviny, ale hlavně tam byly vykopané jámy, kde se našlo dvacet devět těl. Protože jedna služebná našla v tom sklepě mrtvolu a falešný majitel ji pod řízl hrdlo. Ale ta služebná si chytila ránu rukou a čtyři hodiny běžela do nejbližší vesnice, kde stěží vše vylíčila než umřela. Vesnice mezi nimi i sestra majitele hotelu šli do toho hotelu. Sestra poznala, že to není její bratr, ale podvodník. A falešného majitele hotelu zlynčovali až zemřel. A našlo se pouze pouhých dvacet devět těl, ale tvrdí se, že obětí bylo víc. Poté jdou všichni zase nahoru.
Po prohlídce zbývalo ještě takových pět minut, než měl přijet jejich řidič minibusu. Remy všem nalila do hrnku kakao a všichni mohli jít ven si jít fotit dům a okolí. U Remy se zastavil muž, který se jmenoval Mark a nabídl Remy pěknou sumu za to, že pokud majitelé jemu a pár lidem dovolí na dva týdny tu bydlet, tak chtěl, aby Remy po celou tu dobu tam byla taky a dělala jim průvodkyni a kdyby byly otázky, aby jim na to mohla odpovědět. Suma byla lákavá. I nabídka. Remy Markovi slíbila, že se majitelů zeptá. Poté co minibus odjel, Remy zamkla dům a dala se do úklidu domu. Vizitku Marka schovala do zadní kapsy.
Když Remy uklidila dům a dostala se pěšky do města, kde i bydlela, zašla do místní kavárny, kterou otevírali okolo šesté. Vždy po noční prohlídce a úklidu si tam dala snídani, než šla domů do postele. Při jídle uvažovala o té Markově nabídce. Nakonec mu zavolala, aniž by si uvědomila kolik je hodin. Určila si pár podmínek, ale nabídku přijala. Zjistila, kdo všechno by se toho měl zúčastnit. Poté Remy dala Markovi telefonní kontakt na majitelku domu, aby to probral s ní. A hlavně, aby dostal povolení. Poté zaplatila a šla domů do postele.

Po zhruba třech týdnech se dvoutýdenní akce v nejstrašidelnější domě uskutečnila. Remy k domu přijela o hodinu dřív, aby mohla v domě vyvětrat, ale nebyla jediná. I Mark tam po chvíli dorazil a tak spolu otevřeli dvě okna, aby mohl do domu proudit vzduch. Oba se chystali vybalit věci, když zaslechli dívčí hlas. Remy dívku hned poznala. Šlo o sedmnáctiletou dívku a zároveň majitelku domu, která nejen schválila, že tam mohou ty dva týdny být, ale chtěla u toho taky být, protože duchařina ji dost zajímala. Ale rodiče i když souhlasili, tak s April musela být její chůva Lucille zvaná Lu. Poté se jdou nosit věci z aut.
Mark a Remy vyndají krabice s jídlem a pitím z auta na zem k plotu a poté do domu. Na schodech potkají Lu, která je rozhořčena, že je všude špína a v jednom pokoji i na zdi krev. Vynadá Remy, že se o dům moc nestará. A jde přesvědčit April, aby toho nechaly a vrátily se. Nebo aspoň bydlely ve městě v hotelu. Remy s Markem běží prohledat pokoje, kde by měla být ta krev. A v pokoji devět najdou menší otisky prstů na zdi, a vypadá to na krev. Remy na to sáhne a zjistí, že je to čerstvé. Do pokoje vběhne April s mužem. Ten se představí jako Taj. April dá souhlas, aby Mark sundal tapetu. A tak sundá první vrstvu i nakonec druhou. Skvrny krve jsou jasnější a zvýrazňují torzo těla. Taj jde pro fotoaparát s April, která mu s tím nádobíčkem má pomoci. Remy jde do nejbližší koupelny umýt si ruku. Mark zůstává v pokoji sám. Remy uslyší křik a hned se rozeběhne do pokoje číslo devět, co vypne vodu v koupelně.
Když Remy vběhla do pokoje číslo devět, tak se totiž zjistilo, že když se Mark opřel o zeď, tak tu skvrnu nedělala žádná krev, ale rez z trubek, které tudy vedly. April byla zklamaná, ale Taje to nerozhodilo. Pomohli Tajovi odnést jeho nádobíčko dolů. Dole s Lu byl muž, který se jmenoval Piers, který byl na stejné prohlídce jako Mark. A jako jediný souhlasil s podmínkami, aby mohl dva týdny trávit ve strašidelném domě. S April si hned padli do oka, protože Piers tvrdil, že má nějaké nadpřirozené schopnosti. Mark a Remy připravili jídelnu, kde se všichni sešli na večeři. Jen chyběli dva lidé. V tom jeden z hostů uslyšel hlasy, ale když se zaposlouchali všichni žádné neslyšeli. Ale pak práskly dveře.
Chvíli panovalo ticho, než do jídelny vešla žena s mužem. Remy s Markem ženu poznali. Šlo o médium Marjorie a muž, kterého nakonec představila jako Bernarda. Omluvila se za zpoždění a poté se dali všichni znovu do večeře. Po večeři došlo na představení, aby se tak nějak poznal každý s každým. Mezi Tajem a Marjorii došlo při představení k roztržce, kterou Remy i Mark nějak zachránili. Poté si každý vybral pokoj, kde bude nocovat a odešli si vybalit své věci. Remy s Markem se vrhli na úklid nádobí.
Po nádobí se všichni ubytovali a chystali se jít spát. Remy ještě všechny zkontrolovala jestli je všechno v pořádku. Okolo půlnoci Remy zalehla do postele, ale nemohla usnout, i když unavená byla. Po hodině si všimla, že se jí otevřely dveře od pokoje. Po tmě je šla zavřít v domnění, že je špatně zavřela a vítr je otevřel. Když zalehla zpátky do postele, po chvíli se jí zdálo, že někdo chodí po chodbě, ale žádné světlo neviděla. Pomyslela si, že je někdo náměsíčný, tak šla dotyčnou osobu následovat, aby se nestala nehoda. Dole něco zahlédla. Šla ke stolečku, kde měla petrolejku. Když ji zapálila, vykřikla, protože před ní stála Marjorie, ale bylo vidět jen její bělmo. Sledovala ji, protože si myslela, že je náměsíčná. Marjorie se zastavila nad obrazem falešného majitele hotelu a sériového vraha. Když se chystala Marjorie dotknout, něco ji stáhlo ruku zpátky.
Byl to Bernard a v tichosti řekl, ať se Remy vrátí do pokoje, že se o Marjorii postará, že je náměsíčná. Remy se vrátila poté, co i Bernard s Marjorií byli v jejich pokoji. V noci sice Remy spala, ale jen polovičatě. Nakonec se probudila v okolo deváté ráno, kde kromě Lu, už všichni snídali vajíčka se slaninou u krbu, kde plápolal oheň. Marjorie se Remy omluvila, že jako náměsíčná ji vyděsila. Lu se také nakonec objevila, ale bylo vidět, že má kocovinu. Remy navrhla, že si služby rozdělí do dvojic, aby tak nějak každý přidal ruku k dílu. Mark dělal snídani, tak Marjorie pošle Bernarda, aby udělal nádobí. Ostatní se chystali na prohlídku domu. Marjorie po té duchařské emotivní stránce a Taj po té technologické, kdy se chystal vymyslet místa, kam umístí své technologie, jako byly kamery a fotoaparáty. Remy si v tichosti v kuchyni promluvila s Bernardem o Marjorii, kde jí Bernard vysvětlil, že je náměsíčná každou noc, že na ni dohlíží, jen aby nespadla do vody, či pod vlak. Že jí nikdo nesmí probudit ani se dotýkat. Jediné, co na ni působí a a Bernard dostane Marjorii zpátky do pokoje jedině přes zvuk rolniček.
Remy všechny provedla všemi pokoji a říkala strašidelnou historii o domu. Mark, Piers i April ji už slyšeli, přesto byli zticha a poslouchali. Remy je zavedla do pokoje, kde i spal původní i falešný majitel hotelu. Do toho pokoje nikdy z hostů nevzala. Všem se tajil dech a zjistili, že z pohledu okna je vidět útes a vlny se tříštily o okenní sklo. V tomto pokoji mohli i spát všichni společně. Byl asi pro dvacet až třicet lidí. Jen z pohledu toho okna by to některým lidem nemuselo dělat dobrotu. Když navštívili sklep, tak Taj instaloval dvě kamery. Marjorie našla chladnější místo, které cítila i Remy. Šlo o energetickou stopu, tedy, že se tam vyskytuje energie ducha. Po návratu do společenské místnosti, Marjorii urazili April. A Remy se vydala April najít. Marjorii sice měla a řekla April pravdu, ale takovým způsobem, který zničil Aprilin sen jako domeček z karet.
Remy April našla venku u verandy na prvním schodu. Oči měla zarudlé, ale nebrečela. Nadávala na tu Marjorii, že je nezkušená, ale Remy věděla, že se v tomto oboru věnuje už okolo čtyřiceti lety, ale April nic neřekla. April se rozhodla, že se médiem bude zabývat jako Taj, přes technologii. Poté se Remy dozví něco o Lu. Lu je chudá. Oblečení, které nosí má po matce April. April a Lu byly nejlepší kamarádky už od dětství, když Lu April hlídala a dost často ji kryla před rodiči April, když April něco provedla. Před nedávnem otec April přivedl mladého druhořadého politika. Lu se líbil a dvořila se mu. Zamilovala se do něho. Jenže on pak požádal o ruku April, která se mu vysmála a odmítla. Lu stále žije v domnění, že April chtěla jí přebrat toho politika. Lu je přes třicet je chudá a ráda by se provdala za bohatého muže a byla v domácnosti. April se vrátí do domu. Remy zůstává na verandě, aby si urovnala myšlenky. Když v křoví zahlédne postavu. Postava poté vyběhne do lesa. Jedná se o chlapce, okolo pěti šesti let.
Remy vběhne do místnosti, kde jsou všichni, až na Bernarda s Piersem, kteří vaří oběd, a Lu, která si šla ještě lehnout. Remy všem řekne, že viděla ducha. Všichni jsou nadšeni. Poté April s Tajem Remy ukážou čtyři monitory a vysvětlí, co vše se tam dá sledovat. Marjorie než odejde do svého pokoje, oznámí, že po obědě se bude konat seance, jen pro vybrané. April s Tajem jdou ještě do pokojů roznést krabičky, které se spojí s obrazovkou a kamerou a vše zachytí. Remy je v pokoji sama. Mark zmizel. Vydá se ho hledat. Všimne si ho, že je venku u lesa, kde je to nebezpečné, protože při nepozornosti může spadnout z útesů, které jsou blízko. Vydá se do deště za ním. Najde ho na palouku. Vysvětlí mu, jaké nebezpečí mu hrozilo, a že se vrátí, když toho ducha znovu uvidí. A oba se vydají za tím duchem. Mark Remy včas stáhne zpátky. Remy zaujatá duchem, málem spadla z útesů. Mark se ujistí, že šlo o ducha malého kluka. Remy ví kdo to je. Že v šedesátých letech si tu jedna rodina udělala piknik a ztratil se jim malý syn. Chůva ho hledala, ale nenašla. Až se tělo našlo ve vodě a něco dál. Takže musel spadnout z útesů a málem se mu povedlo do těch útesů dostat i Remy. Po návratu do domu se oba suší u krbu. Pak se jdou převléci a najíst, aby poté mohli jít na tu seanci Marjorie.
K obědu Piers a Bernard udělali sendviče. Bernard měl vše tak akorát. Aby si člověk pochutnal a neumazal se. I řezy byly rovné. Piersovi sendviče byly taky dobré, ale bylo toho hodně, takže když člověk do toho sendviče kousl, tak rajče či salát ze sendviče vypadly na talíř. Po obědě Marjorie uspořádala seanci pro všechny. Při svíčce se spojila s dvacetiletou ženou. Byla vyděšená. Podle Marjorie už chtěla komunikovat a říci více, ale náhle zmizela. Podle ní jí něco vystrašilo. všichni byli v úžasu. Piers si všiml, že vysílačka z poličky spadla. A co ba víc. Nefunguje.
Bernard šel dělat večeři a Marjorie si sedla do křesla a požádala Remy, aby jí zatopila v krbu. Remy se zeptala na Bernarda a Marjorie jí vysvětlila, že je to hodný člověk, který je radši sám. Nikdo kvůli jeho málomluvnosti a mrzutosti nechtěl zaměstnat. U ní pracuje už šest let a oba jsou spokojeni. Marjorie Remy varuje před Markem. Prý skrývá tajemství, a může mít zlé úmysly. Poté požádá Remy, aby odešla. V tom se ozve Taj. Všichni k němu jdou a on jim pustí nahrávku. Přitom, kdy svíčka přestala svítit a objevil se blesk, se za Marjorii objevil duch muže. Moc vidět nebyl. Jediné co bylo rozeznat byly jeho oči. Nebo spíš bělmo očí. Marjorie ho necítila, což se u duchů stává, když nechtějí, aby o nich někdo věděl. A ten duch nejspíš byl důvod, proč duch mladé dívky Evy zmizel.
Remy si všimne, že Mark zmizel a vydá se ho hledat. Přestává mu důvěřovat. Pořád jí v hlavě zní slova od Marjorie Má tajemství. Zjistí, že ven nikdo nešel. Uleví se jí. V tom zaslechne nad sebou hluk, jakoby někdo stěhovat nábytek. Došlo jí, že je to Mark, ale bylo to na pravé straně chodby, kde nikdo žádný pokoj neobýval. Šla nahoru. Zjistila, že je na půdě, kde se stalo několik tragédiích, i po smrti falešného majitele hotelu. Šlo o místo na půdě, kde měli pokoje služebnictvo. Mark se omluví, že prý chtěl hořejšek jenom prozkoumat jako celý dům. Ale Remy mu už nevěří. Sejdou dolů, kde se Marjorie s Tajem domlouvá, že na další seanci by mohl použít víc té technologie. V tom nahoře prásknou dveře.
Všichni až na opilou Lu a Bernarda, který je v kuchyni a dělá večeři se vydají nahoru. Zastaví se u dveří číslem devět. Nebo spíše April, která tam všechny svolá. Prasklé potrubí a prosakující voda na zdi, kde byly tapety se začíná rýsovat lidský obličej. Marjorie se poté na chodbě spojí s šedesátiletým duchem, který je tam vězněn někým. A není sám. Ale řekne, že nebyl zabit falešným majitelem hotelu, který byl sériový vrah. Když se Marjorie Remy zeptá, jestli něco o tom muži neví, tak Remy sama nemá potuchy. V tom se otevřou všechny dveře a prudce zabouchnou. V tom je slyšet křik Lu ze zdola.
Remy byla u Lu jako první choulila se v rohu, byla bílá jak stěna a brečela. Dostala ze sebe, že viděla bledý obličej a poté chuchvalec černých vlasů ve víně. Všichni si všimli, že sklenička se zbytkem vína hodila do kamen u krbu. Lu chtěla z toho domu pryč. April souhlasila. Dokonce i s tím, že pojede s ní. Ale Remy jim vysvětlila, že za bouře je nikam nepustí. Při přejezdu mostem, za bouře vlny narážejí na most a osm dobrých řidičů, co si myslelo, že to zvládne, zemřelo. April i Lu souhlasí, že další den odjedou. April se Remy se zeptá v jakém pokoji se skoro vůbec nestraší. Remy jí řekne pokoj čtrnáct, tak April a Lu tam se přestěhují. Když všichni šli spát, tak Remy také zavřela své dveře, zhasla světla a zalehla. Ale okolo jedné hodiny ranní se otevřely dveře od pokoje, kde ležela v posteli Remy.
Remy slyšela, jak někdo nakoukl do její pokoje, než se dveře zase zavřely. Remy dělala, že spí. Měla za to, že to je nějaký duch. Jenže pak slyšela, jak někdo jde na půdu, kde je vchod na pravé straně, kde jsou pokoje, kde nikdo nespí. Myslela si, že je to Mark. Vydala se tam poté, co zapálila petrolejku. Jenže, když došla ke schodům a volala Markovo jméno, nic se neozývalo. Vylezla nahoru. Dokonce zavolala Marjorie, jestli se tam nedostala, když je náměsíčná. Ale nikde nikdo. Poté si všimla zavřené skříně. Přišla k ní a slyšela, jak je někdo v té skříni zavřený. Nakonec tu skříň otevřela, ale nikdo v ní nebyl. Když se otočila, všimla si jenom svých stop a stop, které předešlý den udělal Mark. V tom se ozval další hluk. Záď skříně se rozpadla a k nohám Remy dopadla lebka. Remy se rozeběhla celá strachy k žebříku. Ale nedala si moc velký pozor kam šlape a podlaha se pod ní propadla.
Remy se stačila zachytil, takže hlavou, rameny a rukama byla na půdě a zbytek těla vysel ve vzduchu. Už to viděla bledě, protože prkna, za která se držela, začínala praskat. Ale Mark ji včas zachytil a vytáhl nahoru a táhl po prkenné podlaze tak dlouho, dokud nebyli na místě, kde ta půda byla stabilnější. Poté s jeho pomocí slezla dolů, kde byl Piers a Marjorie. Marjorie se zděsila, že je náměsíčná, že Bernard bude mít v noci o člověka na starost víc. Ale Remy ze sebe dostala, že tam někdo byl. Že něco slyšela. Marjorie si šla lehnout a Piers za pomoci Marka dostali Remy dolů, kde se Mark postaral o poraněnou ruku Remy. Domluvili se, že druhý den Remy ráno pojede s Lu a April, že půjde do nemocnice, aby se pro jistotu na tu ruku podíval doktor. Piers si šel poté nahoru lehnout. Remy po té noci, chtěla být dole. Mark zůstal s ní. Remy se Marka zeptala, na pravý důvod, proč uspořádal tuto párty. Mark přiznal, že v osmi letech se mu něco stalo a od té doby do teď má strach ze strašidelných věcí, místností. A že věří, že díky Remy to zvládne. Remy si položí hlavu na jeho rameno a Mark se k ní víc přitulí, aby ji mohl obejmout.
Remy si myslela, že po té události na půdě neusne, ale nakonec usnula. I Mark. Vzbudil je křik. Remy i přes bolest těla s Markem běželi do chodby, kudy přišli a vedli schody do patra. Všichni stáli nad tělem. Byl to Piers. Remy odvedla do místnosti s krbem April a Lu. Po chvíli se vrátili ostatní a mohli jenom říci, že je Piers mrtvý. Všichni se nakonec dohodli, že jeho mrtvé tělo dají do sklepa k místu, kde je největší chlad z energie. Marjorie všem řekla, že Piersova duše odešla, takže mezi nimi není, ani nikde jinde ne. Bernard se snažil o všechny nějak postarat, nebo spíše pomoci. Protože odjet nemohli, kvůli bouři. Marjorie se rozhodla pro seanci. April souhlasila, že jí pomůže, že nemá co jiného dělat. Mark i Remy se nakonec také připojili. Marjorie chtěla zbytek odehnat pryč z místnosti, ale Remy navrhla, že to oni si najdou jiné místo. Nakonec Marjorie polevila a řekla, že se za chvíli sejdou v místnosti, kde se dřív kouřilo. Že se musí připravit a odešla.
Remy jde do koupelny si opláchnout obličej a poté se s ostatními sejde v kuřárně. Udělají kolečko, Marjorie zapálí svící a zhasne světla. Přivolává ducha. Ale nic se neděje. Marjorie, ale tvrdí, že v místnosti nějaký duch je. Otevře mu svou mysl a ten duch Marjorii ovládne. Nikdo z nich neví co se děje. Mark pustí ruku Remy i April a přes stůl zatřese s Marjorii. Ta se probere a rozsvítí světlo. Omluví se, že nečekala, že ten duch ovládne její tělo i mysl. Že se to stává, ale v plánu to neměla, tak je nevarovala, jak to vypadá. Remy poté všem řekne, že ten přízrak musel být falešný majitel hotelu, protože na krku Marjorii se objevily rýhy provazu, jakoby ji někdo škrtil. A toto měl ten falešný majitel, když byl místními obyvateli lynčován.
Po skončení seance Marjorie si šla nahoru lehnout. Mark šel pro kávu do kuchyně. Remy chtěla o všem přemýšlet a sledovat venku bouři, ale zavolal si ji k sobě Taj a ukázal jí záznam, který zaznamenal poslední chvíle Pierse. Jenže, když si Piers v kuchyni nalil vodu do skleničky vyšel z kuchyně ven. Poté přestaly jít všechny kamery, které byly všude rozestavěny a zapnuté. Zase začali fungovat až po šesté, kdy šla dolů April s Lu a našli tělo Pierse. Remy přemýšlela, co se stalo. Kdo to byl. Šla do kuchyně se na to zeptat Bernarnda, jestli to nebyl on z vlastní vůle, nebo na žádost Marjorii. Ale Bernard se ohradil, že na cizí věci nesahá, i kdyby mu to Marjorie poručila. Šla s ním do jídelny, kde se všichni sešli a chystali se dát do jídla. V tom přiběhla rozčilená Marjorie, kdo z nich jí zničil dveře od pokoje, kde spí. Obvinila Taje, ale ten se ohradil, že to nebyl. Remy požádala Marjorii, aby jí to ukázala a tak se vydaly do první patra, podívat se na ty dveře.
Nakonec tam šli všichni. Na dveřích zevnitř pokoje byl nápis. Všichni na to koukali a Remy ten nápis byl povědomý.  Marjorie stále obviňovala Taje, že to byl on. Taj jí navrhl, že se podívají na videozáznam. Marjorie souhlasila. Všichni šli dolů. Taj a Marjorie šli k monitorům a zbytek do jídelny se najíst. Jenže tam lítali mouchy, červy lezly po shnilém jídle. Remy zavřela dveře a April se pozvracela. Remy zavolala Bernarda, aby se taky podíval, ale když se do jídelny podíval, bylo vše v normálu. Ty tři se podívali znovu a opravdu. Ale ani jeden z nich se najíst nešel a šli k Tajovi a Marjorii. Marjorie se přede všemi tak nějak omluvila Tajovi, že ho nevinně obvinila. Jí řeknou o tom jídle. Marjorie žasne a všem řekne, že se stali svědky posunu. Poté řekla, že si musí něco ověřit a odešla. Taj si šel dát ty sendviče. Remy si všimla, že Lu chybí. Mark se rozhodl, že pro ně přinese cereálie či kompot a April, že vezme sklenici vody a přinese Lu. Remy zůstala sama v místnosti a šla k oknu. Poté si vzpomněla na zápisníček. Tam měla kopie dopisů, které napsal falešný majitel hotelu. Přemýšlela, kdo to mohl vidět, protože zápisník byl na očích a o těch dopisech nikomu neřekla. Ale neviděla nikoho, kdo by si ho četl. V tom si všimla, jak něčí tělo spadlo z výšky na zem.
Remy zakřičí a běží k oknu. I přes vydatný déšť venku se snaží zahlédnout nějaké skvrny, nebo obrysy postavy, která spadla z toho okna. Mark přiběhl k Remy a zeptal se co se děje. Remy nějak ze sebe dostane co viděla. Není si jistá, jestli to nebyl duch nebo někdo z nich. Oba všechny svolají dolů. Kromě Lu a April všichni se sejdou dole. Remy běží po schodech nahoru a narazí na April. Jenže ta Lu nenašla a neví, kde by mohla Lu být. Remy všem řekne co viděla a všichni po domě hledají a volají Lu. Ale nenajdou ji a Lu se ani neozve. Nakonec Remy, Mark a Taj jdou v tom dešti ven k útesům, aby je sešli a našli jestli to byla Lu, kdo spadl nebo jenom duch. Ostatní musí zůstat v domě.
Ty tři se vydali najít cestu k útesům. Remy ji v houští našla. Lano si přivázala k ruce a radila Markovi a Tajovi, kdy ji mají vytáhnout a kdy povolovat lano. Při cestě ji velké vlny málem smetly do moře, ale vždy to ustála. V tůni zahlédla ležet ženské tělo. Hned se tam vypravila. Jenže místo Lu tam byla v tůni jiná žena. Měla bílé šaty a dlouhé hnědé vlasy. Lu byla světlovlasá. Poté Remy bojovala z další vlnou, ale v tom ji Mark a Taj začali tahat nahoru. Remy, když se ohlédla ještě za tělem té ženy, zmizelo. Bylo jí jasné, že šlo o ducha. Ale Lu nikde nebyla. A všem třem při objetí došlo, že za těchto podmínek Lu nenajdou.
April na ně čekala venku. Když viděla Remy i ty dva a jejich skleslé obličeje, došlo jí to. Rozbrečela se. Remy také byla v šoku. V domě ji dali do pokoje, kde měli první seanci. Remy stála u krbu a nic nedělala. Mark jí přinesl nějaké její čisté oblečení. Slíbil Remy, že se podívá do pokoje Lu, jestli nenajde otevřené okno, nebo dopis na rozloučenou. Remy se převlékla. Přišla Marjorie a Remy řekla, že April usnula. Poté přišel Taj i Mark. Mark nic nenašel, ale Taj řekl o té půdě, kde bylo otevřené okno i o stopách. Remy napadlo se podívat na ty kamery. Jenže ty byly zase vypnuté. Vypadá to, že vrahem je někdo z nich a nebo v tom má prsty opravdu duch? Remy zbytku při jídle oznámí, že se budou dodržovat nová pravidla.
Remy všem řekne, že všichni budou jenom dole, takže i spát. A když někdo někam bude potřebovat jít, minimálně dva půjdou s ním. Všichni souhlasí. Remy se jich zeptá na svůj černý zápisník, jestli si v něm někdo nečetl. Všichni tvrdí že ne, a Remy jim řekne o těch dopisech od toho falešného majitele hotelu. Marjorie si zápisník vezme a začne číst. Poté se podívá na Remy a zeptá se, jaká je šance, že když se auty vydají zpátky, že to nepřežijí. Remy řekne okolo čtyřiceti, což se nikomu nelíbí, protože všichni chtějí žít. Marjorie jim řekne o sektě, která nedaleko tu působila v devatenáctém století. A že za to, že tu duchové stále jsou mohou oni. Dojde k hlasování. Buď se seberou a zkusí přejet ten nebezpečný most za bouře a vrátit se do města, nebo udělají třetí seanci a nebo budou čekat a dělat to co do teď, dokud bouře neustane. Většina je pro seanci, takže se na ni jdou všichni připravit.
Všichni znovu utvořili kruh, kdy se tentokrát připojil i Bernard. Zhasli světla, ale ta zadní nechala svítit. Marjorie se spojila s postarší dívkou jménem Anne, která tu byla se svými dospělými dětmi, když jeli navštívit sestru Anne. Poté Anne zničeho nic zmizela a objevil se falešný majitel hotelu, kterého viděla i Remy. Promlouval k nim, že tam nejsou vítáni a že to bude jejich konec. Poté seance skončila, a když Bernard rozsvítil, tak světlo nad stolem zablikalo a hned zhaslo. Ale jinde všude se svítilo. Jenže April zmizela.
Remy vyběhla z místnosti najít April. Hned ji našla schoulenou pod obrazem falešného majitele hotelu. Klepala se, ale byla v pořádku. Ostatní se k nim připojili. Taj změnil názor a i on chtěl hned odjet z domu pryč. Remy navrhla nové hlasování. Buď tam budou a počkají než bouře se přežene, nebo hned nasednou do auta a odjedou. April a Taj byli pro, aby odjeli. Marjorie chtěla zůstat a Bernard se k ní připojil. Remy řekla, že by se taky ráda vrátila, ale pokud tu má někdo zůstat, tak tu taky zůstane. Marjorie naštvaně rezignovala, ale varovala, že pokud u toho mostu zemře, ať si je nepřeje. Všichni nechali vše v domě, jenom Mark našel baterky. Vyšli ven do bývalých stájí, kde parkovali auta. Remy vybrala Tajovo auto, které bylo ze všech nejtěžších, ale i nejrychlejších. Taj měl poraněnou a ruku, tak Remy navrhla, aby auto řídil Mark. Nikdo neprotestoval. Mark sedl za volant, Marjorie ke spolujezdci a zbytek se natěsnal dozadu. Remy ještě radila, jak to má udělat u toho mostu. Mark se usmál a souhlasil. Byli připraveni vyrazit na cestu zpátky do města.
Když Mark nastartoval, auto nenaskočilo. Mark s Tajem vylezli z auta a otevřeli kapotu. Jenže zjistili, že někdo přeřezal hadičky, takže auto bez nich nemohli nastartovat. Všichni se podívali do všech aut, co tam byla. Všechna auta měla to samé. V domě byli uvězněni. Vrátili se a shodli se, že přečkají bouřku ve společenské místnosti, kde se konala poslední seance. Všichni šli nahoru se převléci do suchého a vzít matrace, deky a polštáře, že budou jenom tam dole. Poté uklidili tu místnost, po té seanci, kde byly zničené zdi i nábytek. V tom April zakřičela. Remy byla hned u April a zahlédla ducha v červených šatech. Šlo o Karkulku, která ráda brala a schovávala věci lidem. Když se chystali vrátit všimli si, přívěsku u schodů. April hned přívěsek poznala. Patřil Lu. Vrátili se do společenské místnosti. Remy byla u okna, když se zablesklo a něco ji vyděsilo. Remy požádala Marjorie a April, aby udělali ochranný rituál ve všech místnostech. Bernard se k nim připojil. Když opustili místnost, Remy vzala baterku a k oknu zavolala Marka a Taje. Rozsvítila baterku a nad oknem visela bílá ruka. Remy nechtěla, aby toto viděla April.
Mark a Taj viděli to, co Remy. Podle rad Remy šli do pokoje číslo devět, kde se červená barva stále rozrůstala. Mark musel okno rozbít, protože už otevřít nešlo. A vytáhl nahoru mrtvé tělo Lu. Mark řekl, aby se podívali na místo, kde se držela Lu, kterou tam musela vysadit vysoká vlna z oceánu. Remy to nedávalo smysl, ale vypadalo to, jakoby dům žil a sám krvácel. Věděla, že ta barva není od prasklého potrubí. Do pokoje vešla i April, Marjorie a Bernard, kteří je tam našli. April se ulevilo, že se našlo tělo Lu. Vzali její tělo a odnesli do sklepení k Piersovi. V tom si Marjorie všimla toho znamení na krku Lu. Přiběhla blíž a podívala se i na Pierse. I on za zátylkem ho měl. Šlo o znamení či erb, který Marjorie nakreslila při poslední seanci. Patřil skupině, která se v devatenáctém století zabýval černou magii. Poté se všichni vrátili nahoru a chystali se jít si lehnout a trochu se prospat.
Remy v noci probudil šramot. Bernard něco hledal v tašce. Remy se potichu zeptala a Bernard řekl, že rolničky. Remy vzbudila Marka a šla se s ním podívat po domě, kde by mohla být náměsíčná Marjorie. Bernard dál hledal v tašce rolničky. Nakonec Marjorii našli oběšenou. Když ji dostali dolů, měla ruce svázané za záda rolničkami. Dali Marjorii na deku a odnesli do sklepa. Ve společenské místnosti Remy řekla, že to nehoda nebyla, že tu je osoba, živá a vraždí. Rozhodla, že veškeré věci, se kterými se dá ublížit, jako je škrtit či bodat dají na chodbu. Což byla většina věci v místnosti. Všichni se dali do práce.
Když vše vynesli i polena a monitory a knihovny z knihami izolepou svázali k sobě, tak si sedli ke krbu. April hned obvinila Marka, že tím vrahem je on. Taj zase obvinil April a April ještě řekla, že i vrahem může být Remy. Bernard zasáhl, že každý kdo v té místnosti je může být vrah. Mark nakonec všem vypráví příběh, pravý důvod, proč toto uspořádal. Když mu bylo osm, tak v tomto hotelu nocoval s rodiči i se svým bratrem Lukem - dvojčetem. Jenže kluci nemohli spát a Luke se vydal na půdu to tam prozkoumat. Ale podlaha neměla stabilitu a zhroutila se pod ním. Luke než propadl do zamčeného pokoje se udusil na provazech. A Mark viděl ducha falešného majitele toho hotelu, jak se nad tím usmívá. April sice Marka měla v úhlu podezřelých, ale už se na něho nedívala tak, jak před tím. Taj náhle řekl, že jde z toho domu pryč. Že zkusí přeběhnout most a přivést pomoc. Hned na něj April uhodila, že tím vrahem je on a chce zdrhnout. Taj řekl, že kdyby tomu tak bylo, tak mají štěstí, protože je nechá naživu. A že pokud se mu podaří dostat se přes ten most tak cca do osmi hodin by tu mohla být pomoc. Remy rezignuje a Tajovi popřeje hodně štěstí.
Všichni Taje doprovodí k mostu. Všichni se s ním rozloučí. Remy Taje obejme a Mark s Bernardem si s ním podají ruku. Remy počítá a načasuje to dobře a Taj vyrazí. Opravdu je rychlý, takže všichni věří, že to přeběhne. Jenže se měli ještě objevit nejmíň dvě malé vlny, jenže se objeví jedna velká, která Taje smete do oceánu. Taj už není. Mark odtáhne Remy dál, která je tak v šoku, že chce jít za Tajem. Všichni čtyři nakonec se obejmou. Když se nějak uklidní, tak vyrazí zpátky k domu. V horním patře se svítí a je vidět silueta něčí postavy. Což je divné, protože duchové, i když vidět jsou nelze si na ně sáhnout nebo aby vydávali stín. Dojde jim, že po celou tu dobu v domě měli vetřelce. Remy se rozhodne, že až budou uvnitř, vezmou jakoukoliv zbraň, kterou najdou a sejdou se ve společné místnosti, kde budou koukat na kamery, jestli třeba některá z nich nezachytila toho vetřelce. Mark vykopne dveře, ale k jejich šoku ve vestibulu leží mrtvá těla jejich přátel.
Každý si nakonec našel nějakou tu zbraň a šli do společné místnosti. Prohledali ji, jestli tam nikdo není nebo se neskrývá tajná chodba. Ale nic nenašli. Usedli k obrazovkách. Remy chvíli trvalo než přišla na to, jak se ten program ovládá. A na jedné z kamer byla zachycena postava v nějakém plášti. Bylo zřejmé, že jde o člověka a ne ducha. Jenže do obličeje vidět té osobě nebylo, takže nikdo nevěděl, kdo to je. A na jiné kameře tu osobu nenašli. Rozhodli se, že prozkoumají dům, a najdou tu osobu. Začali jídelnou. Bernard hlídal dveře a ostatní prohlíželi jídelnu, jestli se tam někdo neschovává nebo není tajná chodba či skrýš. Nic nenašli, tak se přesunuli do kuřárny. April si všimla obrazu, kde na muži byly vidět podlitiny na krku, jak byl škrcen. Remy si uvědomovala, že ten obraz takto nevypadal. V tom uslyšeli v prvním patře kroky a jak někdo vysunul schody na půdu. Všichni se rozhodli, že půjdou na půjdu. I Mark souhlasil. Došli na půdu, ale nikde nic neviděli. April poté něco zahlédla u rozbité skříně. Když tam byla a svítila baterkou, nikoho neviděla, ale ostatní nad April viděli dlouhého muže bez dolní čelisti.
Mark April varoval a když se otočila, tak i ona ho uviděla. April se dala na úprk. Dokonce přemohla hýbající se lana, ale udělala krok navíc a podlaha se pod ní propadla. Remy baterkou svítila na to místo i Mark jí pomohl, ale nic neviděli. Remy zjistila, že to má být pokoj dvacet jedna. Hned se tam všichni tři vydali. Před pokojen dvacet jedna dveře nešli otevřít. Mark začal do dveří kopat. Z pod dveří se začala řinout černá tekutina. Krev. V tom nastala tma. Bernard i Mark v tu chvíli byli pryč. Remy několik rukou drželo za nohy i ruce a někdo nehty jí škrábal na krku. Remy se povedlo vymanit a utéci dolů. Dole narazila na věci, které ze společné místnosti vynesli. Hledala petrolejku. Cítila i slyšela, že je nějaký duch za ní. Když se jí povedlo zapálit sirku, za rameno jí držela stará mužská postava. Rameno jí tak mačkalo, až to bolelo. Zorničky se mu zúžily. Jen tedy u jednoho oka. Protože levá část obličeje byla od krve a z hlavy trčela sekyra. V tom se objevil na rtech muže úsměv a sirka zhasla.
Když znovu zapálila novou sirku, kterou našla, duch byl pryč. Zapálila petrolejku a šla do společné místnosti, ale nikdo tam nebyl. Na obrazovkách bylo vidět, jak se duchové domu Carrow probouzí. Rozhodla se najít Marka a Bernarda. Chystala se jít po schodech nahoru, když viděla otevřené dveře do sklepa. Sešla dolů a prohledala to tam. Duchové se probouzeli. Dokonce se pod ní podlomila hlína a ztratila podhrabáč, svou zbraň. Když se chystala odejít nahoru, všimla si u jednoho hrobu ruky. Došlo jí, že jde o člověka. Šla blíž a byl to Mark. Nevěděla jestli je mrtvý nebo ne, protože ruce měla ledové a jeho pulz na krku nahmatat nemohla. Povedlo se jí Markovo tělo dostat z mokrého hroby na podlahu. Už se usmívala, jak toto zvládla. Jenže dveře od sklepa bouchly. Byla tam uvězněna s tělem Marka a duchy.
Remy slyšela kroky a zahlédla i svit svíčky. Objevila se postava Marjorie. Ale Marjorie to nebyla. Byl to duch falešného majitele hotelu, který její tělo ovládal po celou tu dobu. I v době, kdy Marjorie žila a byla náměsíčná. Dokázal ovládnout její tělo, aniž by si to ona uvědomila. Nebo spíše její pýcha si to nechtěla připustit. To on v těle Marjorie udělal ten nápis v pokoji Marjorie. To on zabil Piese a Lu i Marjorii. Šlo o ten kult. Ten vyvraždil jeho rodinu, když mi bylo osm, ale on si vše pamatoval a i naučil. Kult udělal chybu, že jako dítě ho nechalo žít. Chtěl Remy zabít, ale nejdřív nehty jí řezal znak toho kultu té černé magie. Když v tom tělo Marjorie přestalo a neobvykle otočilo hlavu. Za ní stál Bernard bílý od prachu a v ruce měl krvavou nohu od židle, kterou měl jako zbraň Mark.
Bernard pomohl Remy na nohy a naznačil jí, aby rychle odtud zmizeli. Remy tu nechtěla nechat Marka, ale věděla, že kdyby zůstala zemřou všichni. Takhle mohli dostat toho ducha od Marka pryč. V hale se to proměnilo v přízraky. Nebo spíš, to bylo v době, kdy tam žil ten falešný majitel hotelu. Bernard utíkal do kuchyně. Jenže pak se znovu rozdělili. Remy duch napadl a vše se vrátilo do původního stavu. Ale Remy byla zachráněna Markem, který po duchovy hodil botou. Remy poté s duchem v těle Marjorie bojovala. Bernard křičel, ať ji drží na zemi. Mark Remy pomohl. Bernard poté začal na tělo Marjorie sypat sůl. Duch vřeštěl až to trhalo uši. Najednou se objevila vlna, která všechny odhodila stranou.
Mark a Bernard poté přišli k Remy. Všichni v rámci možností byli v pořádku. V tom se probrala Marjorie. Vysvětlila, že mrtvá nebyla, jenom něco jako v kómatu. Zeptala se na April a Taje, když si všimla, že ti dva chybí. Řekli jí, že Taj je mrtvý a April zmizela. Poté slyšeli bouchat dveřmi. Došlo jim, že falešný majitel hotelu hledá April. Marjorie dala dvě lahvičky Remy. V jedné byla sůl v druhé posvěcená hlína z jednoho kostela. Nechali ji dole a šli najít April. Díky duchovy jedné ženy ji našli, ale dveře byly zapečetěné. Remy je s pomoci těchto dvou lahviček otevřela. Uvnitř se prali dva duchové. Falešný majitel hotelu s pravým majitelem hotelu Carrovem. Všichni seběhli schody dolů k Marjorii. Ta požádala Bernarda a Marka, aby přinesli kanystry benzínu a dívky jí pomohli přinést stůl a židličky a její věci. Chystali se na poslední seanci s tím, že dům zapálí.
Markovi se to moc nelíbilo z důvodu, že to hořet nebude. Ale přesto udělal co po něm Marjorie chtěla. Marjorie jim řekla, že když na ně čekala dole, viděla Karkulku a požádala ji, aby svolala všechny, kteří jsou na jejich straně. Při seanci se opravdu zjevili duchové, které tam ten falešný majitel hotelu držet. A za pomoci benzínu, energie, kterou měli i duchové, které nashromáždil duch falešného majitele hotelu a zapálili tím celý dům. Všichni nakonec vyběhli ven. Po chvíli Remy došlo, že Lu a Piers mohou žít. Že mohou být něco jako v kómatu jako Marjorie. A hned se tam za pomoci duchů vkradla pro ty dva. Mark a Bernard také přispěchali na pomoc. Bohuže když se blížili ven, tak pod Remy se rozevřela propast.
Remy se zachytila. Nezřítila se úplně. Ostatní duchové, se snažili Remy chránit před požárem, ale tím, že se ztrácela energie, i oni ztráceli energii. Falešný majitel hotelu se ještě snažil dostat Remy tak, že po ní šplhal a bylo mu jedno, jestli spadnou oba, nebo se dostane nahoru. Ale Remy si vzpomněla na prázdné lahvičky od Marjorie. Sice byly prázdné, ale doufala, že to co uvízlo na krajích lahviček pomůže. A pomohlo. Remy se nahoru dostala díky Markovi. Oba došli k ostatním. Všichni byli v pořádku. Lu brečela a objímala se s April. Piers byl ještě chvíli mimo, ale i on se pak probral. Počasí se také umoudřilo a vysvitlo slunce. Nakonec se všichni rozhodli, že půjdou přes most a do města společně. Přešli most a v tom slyšeli auto. Přijeli k nim dvě policejní vozy a sanitka. A z auta vylezl i Taj. Ten když jim řekl, že jak spadl, ale asi tři kilometry dál na břeh ho vynesl nějaký tlustý muž s plnovousem, ale že pak zmizel, bylo mu jedno jestli to byl duch, pirát či opilec. Důležité bylo, že všichni z domu Carrowvů se sešli a všichni byli živí.

Po roce se všichni, kteří byli v domě Carrow sešli u Remy a Marka doma. Marjorie, Taj, April a Lu utvořili takový spolek, že společně jezdili za klienty, kvůli duchům. Lu se změnila. Nebyla tak nafrněná, i když taky bylo na ni poznat stárnutí. Ale byla veselejší. Piers zůstal v důchodu, který si užíval. Dokonce golf mu nepřišel tak nudný a šel mu. Remy a Mark byli zasnoubeni, ale nikdo si toho nevšiml, až když na to Remy upozornila. Všichni se shodli, že i když v tom domě zažili nejstrašnější chvíle, tak jim ten dům přeci jenom něco dal. A to velké a nezlomné přátelství.

Můj názor:

Kniha je úžasná. Pro mě je rozhodně lepší, než kniha Duch domu Ashburnů. Cítila jsem tu větší napětí a i to vzrušení jsem víc pociťovala. Strach možná místy. Je vidět, jak se autorka Darcy zdokonaluje. Víc jsem to prožívala, protože mi postavy víc přirostly k srdci. Obzvlášť Remy a Mark. Líbilo se mi hašteří mezi Marjorii a Tajem. Nejlepší přátelství mezi April a Lu, Bernard a ta jeho nálada, jako když ho všichni otravují. A Piers důchodce, který už pro svá vnoučata nebude nudný děda. Dokonalá a skvělá parta. Je pravda, že Lu mi chvílemi lezla na nervy. A Marjorie v jednu chvíli také, když vše podcenila. Ale zase se mi líbilo, že se všem za to omluvila. Přiznala svou chybu a omluvila, což ne každý dokáže. Jednu chvíli jsem měla obavy, že vrah je skutečný a živí z masa a kostí. A jak se mi ulevilo, že tomu bylo úplně jinak. Ale tajemství dělají své, i když chápu, že jsou občas taková tajemství, o kterých se mluví stěží. Jako mladší jsem vždy chtěla vyvolat ducha a mluvit s ním. Ale co jsem stárla jsem o tom začala pochybovat. Po tomto příběhu vím, že duchové existují, ale vyvolávat a mluvit s nimi rozhodně nechci. :D Na to jsem dost velký srab. :D U této knihy dávám plný počet hvězdiček. :)

A co vy? Četli jste? Báli jste se? Budu za Váš názor, dojmy a pocity z této knihy ráda. :)

Janey

Žádné komentáře:

Okomentovat